Pisac u prolazu: RENATO BARETIĆ i JASEN BOKO

Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja-Rovigno

Poziva Vas na razgovor s autorima uz projekciju putopisnih fotografija

PISAC U PROLAZU

Utorak, 21.2.2017. u 19 sati

Velika dvorana doma kulture

RENATO BARETIĆ

Novinar i pisac, rođen 1963. u Zagrebu, od 1996. stalno nastanjen u Splitu,a studirao je fonetiku i komparativnu književnost. Godine 1983. zapošljava se kao novinar i piše za brojne hrvatske novine i časopise. Poznat je po nekadašnjoj kolumni 'Glede i unatoč' u Feralu, te po brojnim kolumnama koje objavljuju i danas. Djela su mu prevedena na makedonski, slovenski, njemački, engleski i ukrajinski jezik, a njegovo najznačajnije djelo „Osmi povjerenik“ (2003.),  doživjelo je i dramatizaciju na sceni HNK Split.

Objavio je zbirke pjesama „Riječi iz džepova“ (1998.) i „Kome ćemo slati razglednice“ (2005.) koje su naišle na dobar odjek zbog svoje svježine, duhovitosti i poleta, te mnoštva egzistencijalnih metaforičkih sličica, te romane „Pričaj mi o njoj“ (2006.) i „Hotel Grand“ (2008.).

JASEN BOKO

Jasen Boko rodio se u Splitu, 1961., diplomirao je Dramaturgiju i Svjetsku književnost u Beogradu. Radio je u Hrvatskom narodnom kazalištu Split kao dramaturg, a od 1994. radi u splitskom dnevniku Slobodna Dalmacija kao novinar-komentator i kazališni kritičar. Više od deset dramskih i lutkarskih tekstova za djecu igrano mu je u profesionalnim kazalištima Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, mnogi od njih su i nagrađivani. Objavio je knjige „Kazališni sat i druga drama“ (1995.), „Nova hrvatska drama“ (2002.), izbor iz hrvatske drame devedesetih, te „Tin - Trideset godina putovanja“ (2005.) biografiju Tina Ujevića.

Nakon uspješnice „Na Putu svile“, kojom nam je pokazao kako nam je lagao Marko Polo, Jasen Boko uputio se na još jedno putovanje i napisao još kontroverzniju knjigu - "Tragovima Odiseja" (2012.) - kojom je podigao prašinu u talijanskim medijima, a na hrvatskom tlu pobrao pohvale i nagrade, među kojima i prestižnog Kiklopa za publicističku knjigu godine te nagradu Marko Polo koju dodjeljuje Međunarodna udruga turističkih novinara za najbolji putopis objavljen u hrvatskim medijima. Slijede „Za Aleksandrom Velikim u srce Azije“ (2014.) „Dioklecijan“ (2016.)

 

Partneri