Filmski program povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine

27.10.2018. u 20 sati, kino A.Gandusio
Premijerno prikazivanje rekonstruiranih epizoda "Portreti i susreti“ u Rovinju povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine:

Izbor epizoda:
Ne samo grad - Rovinjske impresije, 1965. (18 min.)
Istarsko narodno kazalište, 1962. (26 min.)
Gradovi sanjaju ljude, 1966. (Motovun, Grožnjan), (14 min.)
Dva vremena zemlje, 1966., (Pula), (16 min)

"Portreti i susreti“ dokumentarna je serija Radiotelevizije Zagreb stvarana od 1960. do 1969. godine. Originalnom režijom i pjesničkim tekstovima, serija prikazuje tadašnji život i stvaralaštvo najuglednijih hrvatskih slikara, pjesnika, nositelja avangardnih kretanja u hrvatskome kulturnom miljeu. Vrijednost emisija velikim dijelom čine scenariji ugledne hrvatske književnice Irene Vrkljan.

Projekt rekonstrukcije dokumentarne serije pokrenut je 2015. u sklopu priprema za digitalizaciju arhivskog gradiva HRT-a. Kako je riječ bila o vrijednom filmskom gradivu iz 60-ih godina, bez sačuvanih zvučnih zapisa i produkcijske dokumentacije, krenulo se u neizvjesno istraživanje. Te godine, književnica i autorica Irena Vrkljan, nakon suprugove smrti vraća se trajno iz Berlina u Zagreb. Nakon kontakta s autoricom, inicijativa da se pokrene rekonstrukcija serije ubrzo se rodila gotovo spontano. Sačuvani scenariji izrazite lirske vrijednosti i spremnost autorice na zahtjevnu suradnju bili su dovoljan poticaj za izradu i realizaciju projekta.

Projekt je uspješno završen 2018. Od ukupno 64 epizoda pohranjenih u arhivu HRT-a, rekonstruirano je 50, od kojih 25 isključivo prema sačuvanim scenarijima autorice te na temelju istraživanja ostavštine redatelja Portreta i susreta Ante Viculina. Rekonstrukcija je uključivala istraživanje građe, pripremu filmskog zapisa, pregled i prijepis scenarija, odabir spikera i glumaca za interpretaciju teksta, snimanje, montiranje zvučnog zapisa prema slici te redateljskim oznakama na originalnom scenariju, rekonstrukciju filmskih špica s originalnih dijapozitiva, izbor glazbe, sinkronizaciju, digitalnu restauraciju zvuka te arhiviranje projektne dokumentacije i projekta. Autorica Irena Vrkljan bila je prisutna u svim fazama projekta, našavši se u gotovo istoj ulozi od prije 55 godina, kada je kao mlada afirmirana pjesnikinja pripremala, pisala i realizirala svoje portrete umjetnika.
Planiranim projektom Ministarstva kulture RH, Digitalizacija kulturne baštine, zubom vremena oštećeni filmski zapisi, trebali bi biti potpuno digitalno restaurirani, čime bi se dovršila obnova i očuvala ova vrijedna kolekcija. Završne točke istraživanja, naravno, nema. Putovi i njegova sjecišta, nekako se uvijek iznova pokazuju onima koji žele prošetati putovima kojima su prošli autori, umjetnici, stvaratelji Portreta i susreta."

Tajana Prpić, voditeljica projekta

ULAZ SLOBODANPartneri