11.05.2024 - 01.06.2024 / 11:00H / Kazalište Antonio Gandusio
14.05.2024 - 25.05.2024 / MMC
14.05.2024 - 22.05.2024 / 20:00H / Kazalište Antonio Gandusio
16.05.2024 - 18.05.2024 / 18:00H / Kazalište Antonio Gandusio
16.05.2024 - 18.05.2024 / 20:00H / Kazalište Antonio Gandusio
18.05.2024 - 21.05.2024 / 18:00H / Kazalište Antonio Gandusio
20.05.2024 / 11:00 h / 11:00H / Kazalište Antonio Gandusio
20.05.2024 / 20:00 h / 20:00H / Kazalište Antonio Gandusio
21.05.2024 - 22.05.2024 / 18:00H / Kazalište Antonio Gandusio
22.05.2024 / 18:00 h / 18:00H / Kazalište Antonio Gandusio

FILMSKA RADIONICA rovinjskih srednjoškolaca prema Šoljanovim djelima

Filmska radionica koncipirana je kao intenzivni petodnevni kurs kroz koji polaznici stječu osnovno znanje i vještine iz područja filmske produkcije. Počevši od razvoja ideje i scenarija, preko pred-produkcijskih aktivnosti i snimanja na licu mjesta, pa sve do post-produkcije, polaznici se tako, uz praćeni mentorski rad i podršku voditelja radionice, izbliza mogu upoznati s ključnim fazama proizvodnje filma. Drugim riječima, stječu osnovne informacije, smjernice, znanje i vještine koji su potrebni u procesu rada na filmu, primjenjujući pritom stečeno znanje i vještine u praksu, u procesu izrade vlastitih filmova. S obzirom na vremensko trajanje i intenzitet radionice, cilj je posvetiti se snimanju i kreiranju kratkometražnih filmova – igranih ili dokumentarnih, ovisno o preferencijama i željama polaznika.

Filmska radionica sastoji se od 5 radnih dana, a svaki je radni dan posvećen određenom aspektu stvaranja filma.

  1. Prvi dan obuhvaća upoznavanje s polaznicima, teorijski uvod u film, filmsku produkciju, filmski jezik i žanrove, uz stručni uvod u poznavanje tehničke opreme. Teorijski dio popraćen je vizualizacijom u formi filmskih primjera. Nakon uvodnog dijela, slijedi iznošenje ideja i preferencija polaznika, uz zajedničku razradu njihovih ideja za film.
  2. Drugi dan sastoji se od dodatne razrade i odabira finalnih ideja, zajedničke razrade scenarija, razvoja konkretnog plana snimanja, procjene i selekcije filmskih lokacija te kratkih snimateljskih vježbi i podjela uloga za snimanje.
  3. Treći dan odlazi se na teren gdje polaznici snimaju na licu mjesta, režiraju, a po potrebi i glume ukoliko se određeni polaznici odluče za igrani film. Treći dan je u potpunosti posvećen snimanju na terenu.
  4. Četvrti dan sastoji se od dodatnog snimanja (ukoliko se za dodatno snimanje ukaže potreba) te montaže snimljenog materijala u jednu filmsku cijelinu u softveru DaVinci Resolve, tijekom čega polaznici stječu osnovna znanja i vještine u tehnikama montiranja filma u završnu cjelinu.
  5. Peti dan podrazumijeva montažu preostalog materijala, finalno oblikovanje filmova i zvuka te se razrađuju uvodne i završne špice.

Broj filmova koje planiramo snimiti su od 1 do 3 filma. Naime, ideja je polaznicima predstaviti dvije mogućnosti:

  1. Snimanje 1 zajedničkog filma, u kojem se polaznicima dodjeljuju određene uloge ovisno o njihovim preferencijama te ih se tako motivira za, i upoznaje s, radom u većim grupama uz simuliranje ekipnog rada u „tipičnoj“ produkciji filma;
  2. Snimanje 3 filma, uz podjelu polaznika u tri radna tima, ovisno o idejama, preferencijama i mogućnostima polaznika. Svaki tim vodi jedan mentor/voditelj.

Pored rada na filmu, zainteresirani polaznici bit će upoznati s osnovama glazbene produkcije, odnosno s koncepcijom, produkcijom i izradom filmske glazbe (soundtracka). Cilj radionice jest pružiti osnovna znanja i vještine glazbene produkcije, promišljati ulogu i značaj glazbe i zvuka u filmu te izraditi filmsku glazbenu temu koja će biti korištena u filmovima nastalim na radionici.

Kratke biografije mentora/voditelja:

Michele Bulešić

Rođen 1992. godine u Puli. Član edukacijskog tima u Pulskoj filmskoj tvornici te kao mentor snimatelj sudjelovao u brojnim filmsko-edukativnim radionicama. U sklopu 10. Škole dokumentarnog filma Restart realizirao film “Kunac” koji je osvojio drugu nagradu na Reviji Hrvatskog Filma. Snimatelj i koautor dokumentarnog filma “Knjižnica”,”Delfin”, kratkog igranog “Bazen”, te “Hejana heja” iz dokumentarnog ciklusa Istarske Štorije, HRT-ov televizijski dokumentarni serijal “U Ime Oca”, kratki igrani film “Prsnuť” četvrtu sezonu “Medionauta” TV emisiju o građanskom odgoju i medijskoj pismenosti. 2022. godine snima srednje-metražni igrani film “La Predstava” koji osvaja nagradu publike na danima Hrvatskog filma u Zagrebu.

2023. godine snima film “Hostija” te je nagrađen za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u 2022. godini. u gradu Puli. Trenutno studira na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Teo Morosin

Rođen 1997. godine u Puli, živi u Vodnjanu. Trenutno studira Filmsku i Tv režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Jedan je od osnivača Vodnjan film festival u Fažani film festivala i član je vodnjanske udruge La Udruga. Uz ostale članove udruge organizator je i voditelj nekolicine filmskih radionica u Vodnjanu i Puli. Koautor je dva igrana filma: The Girl in the Blue Dress (2021), film koji je bio prikazan u sklopu pratećeg programa uz izložbu ’‘Smijem se’’... u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i La Predstava (2022), koja je nagrađena nagradom publike na 32. Danima hrvatskog filma te je bila prikazivana na Pulskom filmskom festivalu. Osim toga, aktivno se bavi i glazbom u sastavu Tužni.

Eric Ušić

Rođen 1992. godine, živi u Vodnjanu. Kulturolog, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Rijeci, doktorirao na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani. Jedan od osnivača Vodnjan film festivala u Fažani film festivala, član vodnjanske udruge La Udruga. Koautor je dva igrana filma: The Girl in the Blue Dress (2021) i La Predstava (2022), koja je nagrađena nagradom publike na 32. Danima hrvatskog filma. Organizator i voditelj nekolicine filmskih radionica u Vodnjanu i Puli te mnogih kulturno-umjetničkih, znanstvenih i stručnih događaja i projekata u Istri, Rijeci i Ljubljani.

Marino Morosin
Rođen 1991., živi u Vodnjanu. Glazbenik, glazbeni producent i autor glazbe/soundtracka za nekoliko filmova. Jedan je od osnivača Vodnjan film festivala u Fažani film festivala. Glazbeno, njegov opus obuhvaća širok raspon muzičkih stilova, autor je nekolicine studijskih albuma, surađuje s mnogim značajnim autorima domaće glazbene scene.

KNJIŽNICA SREDNJE ŠKOLE ZVANE ČRNJE

22. – 26. 4. 2024.

Partneri